Snel een paar miljoen binnenhalen, is nog altijd goed mogelijk voor topbestuurders bij grote beursbedrijven. Dat is te zien bij Ziggo en eerder bij Douwe Egberts, maar blijft lastig uit te leggen, aldus Z24’s Jeroen de Boer.

Kabelbedrijf Ziggo doet nog geen twee jaar mee op de Amsterdamse beurs, of het vertrek is alweer aanstaande.  Het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Global, in Nederland eigenaar van concurrent UPC, deed maandag een bod van 34,53 euro per aandeel op Ziggo.

De twee grootste aanbieders van tv, internet en telefonie via de kabel in Nederland komen zodoende bij elkaar, mits de deal de goedkeuring krijgt van mededingingsautoriteiten.

Beleggersclub VEB reageerde zuinigjes op het overnamebod, en op de beurs waren beleggers ook enigszins teleurgesteld. Het aandeel Ziggo zakte maandagmiddag met bijna 4 procent naar een niveau van 32 euro.

De hoogste bestuurders en commissarissen bij Ziggo raden het bod van Liberty echter warm aan. Daar kunnen goede bedrijfseconomische redenen voor zijn. Zie bijvoorbeeld deze analyse van Herwin Thole.

Maar voor de bestuurstop van Ziggo is er meer aan de hand. De overname van het bedrijf biedt voor de huidige en voormalige bestuursleden de mogelijkheid om ineens forse pakketten aandelen te verzilveren.

Ziggo: aandelen voor top bij beursgang

Na een aantal jaren onder de vleugels van private investeringsfondsen Warburg en Cinvin te hebben geopereerd, ging Ziggo in maart 2012 naar de beurs. Tegen een introductieprijs van 18,50 euro.

Het bod van Liberty ligt zo'n 86 procent boven de prijs waartegen Ziggo nog geen twee jaar geleden zijn beursdebuut maakte. Dat is een mooie rit voor wie er destijds al bij was.

De bestuurstop, waaronder de afgelopen jaar afgetreden topman Bernard Dijkhuizen en de nog zittende financieel bestuurder Bert Groenewegen, kreeg namelijk als onderdeel van de beursgang een beloning in aandelen, tegen de introductieprijs. Hetzelfde gold opmerkelijk genoeg ook voor de belangrijkste toezichthouder, president-commissaris Andrew Sukawaty.

Aandelen binnen twee jaar: fors meer waard

Voor financieel topman Groenewegen geldt dat hij ongeveer 132 duizend aandelen kreeg  bij de beursgang in maart 2012, zo valt op te maken uit het jaarverslag van dat jaar. In totaal had hij op dat moment zo'n 376 duizend aandelen, mede op basis van eerder beloningen, blijkt uit meldingen bij toezichthouder AFM.

Groenewegen verkocht 125 duizend aandelen Ziggo op 23 april 2013 tegen 27 euro per stuk. Het restant van ruim 251 duizend aandelen wordt door het bod van Liberty gewaardeerd op bijna 8,7 miljoen euro.

Neem je alleen het aandelenpakket dat Groenewegen in maart 2012 kreeg, dan heeft dat in bijna twee jaar tijd een waardesprong gemaakt van 2,44 miljoen euro naar 4,6 miljoen euro.

Douwe Egberts

De hoge beloningen die Groenewegen en andere Ziggo-bestuurders kregen bij de beursgang, vormden in elk geval geen prikkel  om hard tegen te stribbelen bij een overnamebod.

De Ziggo-top staat hierin niet alleen. Afgelopen jaar kwam koffie- en theebedrijf Douwe Egberts, na een nog korter beursbestaan, in handen kwam van een private investeringsgroep rond de Duitse ondernemersfamilie Reimann. President-commissaris en interim-topman Jan Bennink verdiende daarbij ook enkele miljoenen.

Cashen bij overname

De gang van zaken bij Douwe Egberts en Ziggo roept een oude vraag op, in de discussie rond hoge bestuurdersbeloningen: is het redelijk als topmannen bij overnames plots miljoenen verdienen? En wat doet het uitzicht op dergelijke beloningen met de objectieve beoordeling van overnamevoorstellen?

In het geval van Ziggo lijkt zeker het gegeven dat ook de president-commissaris een aandelenpakket heeft, de onafhankelijkheid van de beoordeling niet ten goede te komen.

Geen ondernemersrisico

Topbestuurders bij beursgenoteerde bedrijven dragen geen ondernemersrisico: ze krijgen aandelen bovenop basissalarissen van enkele tonnen tot meer dan een miljoen euro per jaar. Maar ze steken veelal geen eigen geld in bedrijven met het risico op verlies.

Alleen hierom al zou de regelgeving rond snel cashen bij een overname best nog iets aangescherpt mogen worden. Het afschaffen van aandelenbeloningen en een terugkeer naar bonussen in contanten, is op korte termijn lastig haalbaar. Maar het vooraf afspreken van een maximumprijs waartegen bestuurders aandelen mogen verzilveren bij een eventuele overname, zou al helpen om excessen tegen te gaan.

Lees ook:

Chagrijn over Ziggo op de beurs

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl